Menu
header photo

Charlie Andreasson

Human Right Defender

5/5-19  Soldater vandaliserar bilar 

I filmklippet ovan av människorättsorganisationen B´tselem ses hur israeliska soldater vandaliserar palestinskregistrerade bilar de anser vara felparkerade i det av Israel ockuperade Hebron.

13/4-19 Israeliska bosättare attackerar palestinsk familj

Människorättsorganisationen Yesh Din har släppt en film där maskerade bosättare från Yitzhar på den ockuperade Västbanken utsätter en palestink familj för livsfara genom att bombadera deras bil med stenar i den närliggande palestinska byn Urif söder om Nablus. På filmen syns hur den palestinska kvinnan bär sitt barn till familjens bil medan andra familjemedlemmar befinner sig i den absoluta närheten när plötsligt israeliska bosättare kommer springande emot dem och överöser dem med stenar. Kvinnan med sitt barn och de övriga familjemedlemmarna tvingas fly in i sitt hus. Enligt andra bybor stormade runt 50 israeliska bosättare de östra delarna av byn där de vandaliserade bilar och kastade stenar mot husen.

Enligt en FN-rapport har bosättarvåldet ökat på senare tid. Cirka 600 000 israeliska bosättare bor i de drygt 230 illegala bosättningarna på Västbanken och i Östra Jerusalem.

3/3-19 Israels armé terroriserar civila med skunkvatten

Det här är ett filmklipp av Janna Jihad, den yngsta palestinska journalisten, från den 14/2-19 i Nabi Saleh i det av Israel ockuperade Västbanken. Den bepansrade tankbilen som syns i klippet sprutar något som kallas skunkvatten, en oerhört stankfull vätska som biter sig fast i allt den väter ner inklusive hud och är näst intill omöjlig att tvätta bort. Enda tänkbara anledningen till att Israel gör det här är förnedring och att väcka den vrede mot dem som de behöver visa omvärlden för att rättfärdiga sina repressiva militära aktioner. Första gången jag hörde talas om detta förfarandet var 2012 men nu är det alltså fångat på film.

2/3-19 FN fördömer Israels dödliga våld mot protester i Gaza

Efter en utredning om Israels dödliga våld mot protesterande människor i Gaza fördömer nu FN (UN commision of inquiry on the 2018 protests in Palestine) i starka ordalag hur israeliska krypskyttar medvetet skjutit mot journalister, läkarpersonal, barn och människor med funktionsnedsättningar och definierar dessa aktioner som brott mot de mänskliga rättigheterna. Fram till årsskiftet dödades 189 palestinier varav 183 av levande ammunition, 6106 skadades varav 122 tvingades till amputation. Av dem var 20 barn. 

11/2-19  Trailer av Killing Gaza

Killing Gaza är en fullängdokumentär av Max Blumenthal och Dan Cohan om vad som skedde i Gaza under Operation Protective Edge, och i filmmaterialet finns krigsbrottet då Salem Shamaly sköts till döds framför våra fötter under ett eld upphör. Jag träffade senare Max och Dan i Gaza då vi var ut på samma fiskebåt, en tur som fick avslutas i förtid då en israelisk militärbåt närmade sig. Videon här är alltså endast en trailer men går att ladda ner för en billig peng. Kan starkt rekommenderas.

11/2-18  Unik video hur livet gestaltar sig för några av alla de ännu levande offer efter Israels militära övergrepp 2014

17/1-19 Diverse filmklipp du vanligtvis inte får se i media

Diverse filmklipp från Israel, det ockuperade Västbanken samt Gaza. Självklart är inte alla israeler så hatfulla som dem som visas här men det ger en bild av det allmänna och det politiska klimatet där, med öppet hat, våld av ockupationsstyrkor samt delar av det stöd detta våld ändå har från lobbygrupper utomlands.

Efter ni har sett de här klippen, ägna de israeliska grupper och individer som arbetar mot ockupationen och vad de får utstå från sin omgivning. Mycket starkt och rakryggat av dem, och de förtjänar helt klart en eloge.

1/1-19 Massakern på familjen Samouni

Skulle kunna skriva spaltmeter om händelsen men jag låter denna korta filmen säga tala för sig själv, och istället för att servera dig information låter jag er läsare ta reda på mer själva. Mycket om händelsen och om familjen finns att finna på YouTube. Själv träffade jag tillsammans med ISM de överlevande barnen i Gaza 2013 då vi tog dem med en hyrd buss och spenderade en dag på stranden tillsammans med dem. Det tragiska i det hela är att detta inte är en isolerad händelse.

4/12-18    Israelisk militär skjuter obeväpnad man bakifrån, hävdar nödvärn

VARNING. Starka bilder

En video som motsäger den israeliska militärens version att de öppnade eld under ett våldsamt upplopp i Tulkarm på Västbanken där dussintals palestinier kastade sten mot dem. I själva verket sköt de en obeväpnad man som lugnt avlägsnar sig från det håll det dödliga skottet kommer. Och som inte det vore nog, de lämnar den 22-årige Muhammad Habali utan någon form av läkarvård och det är först efter att soldaterna hade avlägsnat sig som lokala innevånare vågar sig fram till kroppen.

Närmare 300 palestinier har bara i år dödats av israeliska styrkor.

"Israels armé är en terrororganisation"

Här en film där Miko Peled, en israelisk-amerikansk aktivist som bland annat gett ut boken  förklaras varför Israel startade bombningarna just 11.25 under 2018 års militära övergrepp, eller massaker, på människorna i Gaza 2008. Ni skall få en ledtråd. Barn.

Filmklipp Israel inte vill att du skall se

Film som visar den israeliska armens brutalitet när de först medvetet kör på en palestinier, misshandlar honom, förvägrar ambulanspersonal att ta honom därifrån och till sist attackerar journalister som försöker dokumentera det inträffade.

Den här videon är borttagen från Youtube

Övervakningskamera

En film från 2015 som visar när israeliska soldater rusar in i ett butikslager och misshandlar mannen där inne svårt.

Denna film är tyvärr borttagen från Youtube.