Menu
header photo

Charlie Andreasson

Human Right Defender

Bezalel Smotrich, 19/3-23 - Det finns inga palestinier

Bezalel Smotrich, nu finansminister och ledare för det högerextrema Religiös sionism, har ännu en gång ventilerat den världsbild som är vanlig bland israeliska bosättare och hävdar att palestinier är ett påhittat folk. 

"Det finns inga palestinier eftersom det inte finns något palestinskt folk" och att det inte finns någon palestinsk nation och inte heller någon palestinsk historia, hävdade han i dag i Paris och fortsatte med att det är arabiska krafter som har hittat på ett folk i syfta att bekämpa sionismrörelsen.

Bezalel har också gjort sig känd för att vilja helt ödelägga palestinska städer och byar och för sitt HBTQ motstånd

Yair Lapid, 21/6-19 - Jag är emot att staten är till för alla dess medborgare

Inför det israeliska nyvalet gick Yair Lapid, ledaren för det liberala partiet Blue-White, ut med ett förtydligande att han är emot en stat för alla dess medborgare efter hårt kritik om att i en tweet ha nämt sig vara för lika rättigheter för alla dess medborgare, vilket enligt flera tunga politiska aktörer var detsamma som antisemitism och att det är samma språkbruk Israels fiender använder sig utav. En av dessa aktörer var utrikesminister Israel Katz. Yair Lapid radderade snabbt sin tweet och försökte göra gällande att vad han menade var lika rättigheter för HBTQ-personer. Så länge de är judiska förstås.

"Someone really, but really, didn’t understand what he’s reading. I am against a state of all its citizens, completely and throughout my whole life. Israel is a Jewish and democratic state and will remain such. What I wrote regarded the rights of the LGBT."

Bezalel Smotrich, 21/4-18 - Skjut henne i knät

Den israeliska knessetledamoten Bezalel Smotrich från partiet Jewish Home där även utbildningsminister Naftali Bennett och justitieminister Ayelet Shaked ingår tweetade den 21/4-18 att han beklagade att den palestinska flickan Ahed Tamimi, känd för att ha blivit fängslad efter att ha gjort motstånd mot israeliska soldater då de vägrade lämna hennes familjs ägor på det ockuperade Västbanken strax efter att hennes kusin blivit skjuten av just israeliska soldater, att hon var i fängelse då han hellre såg att hon sköts. Om inte annat i knät. Det skulle tvinga henne till husarrest för resten av hennes liv. Twitter drog tillfälligt in hans twitterkonto men han står fast vid att han menar varje ord. Bezalel har tidigare föreslagit en plan om fördrivning av palestinier.

Nafali Bennet, 16/1-18 - Låt dem dö i fängelset

Efter att ett uppmärksammat filmklipp snabbt spridits världen över där den 16-åriga palestinska flickan Ahed Tamimi med knuffar och slag kör bort ett par tungt beväpnade soldater från hennes familjs ägor på den ockuperade Västbanken arresterades hon mitt i natten och riskerar ett mycket långt fängelsestraff, det har talats om tio år, något som även har uppmärksammats i Aftonbladet. Ett par timmar innan hennes aktion sköts hennes yngre kusin av en israelisk soldat i ansiktet med en gummimantlad kula på nära håll vilket tvingade läkare att försätta honom i en medicinsk koma under 72 timmar. Det är inte första gången Ahed Tamimi gjort uppmärksammat motstånd mot ockupationen, hela familjen har blivit känd för just detta, vilket har tilldelat henne Handela Courage Award i Turkiet då hon var blott 13 år gammal. Att hon och hennes familj allt mer blivit symboler för rakryggat motstånd mot ockupationen och deras sätt att sprida vad som sker i social media innebär ett problem för Israel och deras strävan att upprätthålla bilden av att det är Israel och israeler som lever under hot när sanningen är en helt annan. Och det är i ljuset av detta som familjen Tamimi och nu i synnerhet Ahed Tamimi ses som ett hot, så stort hot att utbildningsminister Naftali Bennet gått ut och krävt att hon och hennes mor skall sitta i fängelse tills de dör. Händelsen har rört upp känslorna på fler i Israel. Journalisten Ben Caspit föreslog att

“In the case of the girls, we should exact a price at some other opportunity, in the dark, without witnesses and cameras”,

 

Oren Hazan, 26/12-17 - Palestinier är mänskligt avskum

Den israeliska knessetledamoten Oren Hazan (Likud) klev den 26:e december 2017 tillsammans med ett filmteam från Yediot Ahronot ombord en hyrd buss full med palestinier från Gaza som fått tillstånd att besöka släktingar inspärrade i det israeliska fängelset Nafha och kallade dem hundar och terrorister. Han försvarade senare sina handlingar med att besök av släktingar till fängslade människor, vilket garanteras av Röda Korset och som också hade koordinerat detta besök, måste upphöra och att människorna ombord bussen var mänskligt avskum. I den film som spelades in av TV-teamet ses Oren Hazan håna dem ombord bussen med orden "Vi kommer att sudda bort era avskyvärda leenden". Detta sagt av en folkvald knessetledamot för det regerade partiet Likud. Innan Oren sökte sig en karriär inom politiken arbetade han som manager på ett kasino i Bulgarien där han agerade som hallick och brukade tyngre droger.

Amiram Levin, 13/12-12 - Tear Palestinians apart

Den numera pensionerade generalen Amiram Levin är öppenhjärtig när det gäller hans syn på palestinier. Att han kallar sig för sionistisk vänster och att han stödjer arbetarpartiet Likud hindrar honom inte att legitimera våld på just de människor som är utsatta av Israels mångåriga militära och brutala ockupation. "De förtjänar ockupationen" hävdar han utan att nämna hur någon kan förtjäna att utstå flagranta brott mot Folkrätten. Tidigare har denna man hävdat att "De flesta av dem (palestinierna) föddes bara för att dö ändå, vi behöver bara hjälpa dem att göra just det". Detta alltså sagt av en fd general som håller sig till vänster om den politiska mitten, uttalanden man kan förvänta sig av den yttersta högern i Europa eller USA. Men då är det förstås den israeliska vänstern vi talar om.

Ayelet Shaked - Little snakes

Ayelet Shaked, från det bosättarvänliga partiet Jewish Home och som blev justitieminister i Netanyahus regering 2015, lade i juni 2014 ut en artikel på Facebook där hon refererar till palestinska barn som små ormar och uppmanar till mord på palestinska kvinnor då deras avkomma är just dessa små ormar. Förvisso var det inte hennes egna ord utan en talskrivare till Benjamin Netanyahu, Uri Elitzur, men hon valde att publicera det på sin egen sida. Dagen efter kidnappades den palestinska tonåringen Muhammed Abu Khudair av israeliska ungdomar och brändes till döds. Mer om detta finns att läsa i Electronic Intifada eller medier som Washington Post.

Den 18/9-2016 jämförde hon BDS med terrorism under ett tal hos Jewish National Fund i New York. Justitias vågskålar hos hennes departement tycks ha rostat fast.

Ayelet Shaked, igen

10/1-17 försökte hon, som justitieminister märk väl, rättfärdiga Israels fortsatta ockupation och dess utökade bosättningar med hjälp av Bibeln. Inte heller är den av FN hårt kritiserade och olagligförklarade ockupationen någon ockupation enligt henne, och menar att palestinierna som lever på de (icke)ockuperade- såväl som de kommande (icke)ockuperade områdena bör tvingas till Jordanien.

Vad kan man vänta för rättvisa i en stat med en sådan justitieminister?
 

Mer Ayelet Shaked

Den nyligen avskedade justitieministern, känd för sina hätska utfall mot palestinier, uppmanade sitt lands regering den 16/6-19 att annektera det ockuperade Västbanken. Det finns ingen bättre tid än nu, menade hon och hänvisade till hur den amerikanska presidenten Donald Trump hittills har kunnat nyttjas till skydd för Israels pågående brott och storpolitiska maktambitioner i regionen.

Moshe Yaalon, 6/5-15 - vi skall attackera civila

Israels försvarsminister (2013-2016) Moshe Yaalon sa under en konferens i Jerusalem att i framtida angrepp mot Gaza eller Libanon kommer vi att attackera hela civila bostadsområden, och hotade med att skada civila libaneser inklusive deras barn. Vidare att när det gäller Iran att vi (Israel) kanske gör som amerikanarna gjorde med Hiroshima och Nagasaki. Som en fotnot kan nämnas att konferensen sponsrades av samma advokatbyrå som försökt förmå min bank att frysa mina tillgångar.

Han har vid ett tidigare tillfälle, i juli 2013, förklarat för FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon, att vi (Israel) kommer att bomba hela den palestinska stadsdelen Shujaiya, vilket de senare också gjorde. Massakern i Shujaiya var bland de mest brutala exemplen på de krigsbrott Israel gjorde sig skyldig till under det militära angreppet Operation Protective Edge. Några av mina foton från ödeläggelsen finner du här.

Som försvarsminister har han uppenbarligen ingen som helst respekt för Genèvekonventionerna, de som även kallas krigets lagar.

Naftali Bennett, 29/7-13

"Jag har dödat massor av araber och ser inget problem med det."

Naftali Bennett, Israels utbildningsminister sedan 2015 och ledare för det höger-religösa partiet The Jewish Home, försvarade sin hållning att palestinska fångar bör dödas istället för att ta dem inför rätta med orden "Jag har dödat massor av araber och ser inget problem med det."

Med en utbildningsminister som honom kan vi fråga oss vilken inriktning utbildningen har i Israel när det kommer till Mänskliga rättigheter.

Naftali Bennett, igen - Annektera hela Västbaken

Samtliga bosättningar på ockuperat territorium är enligt internationell lag illegala. Men där finns de som även den israeliska regeringen anser illegala, som det lilla Amona, byggd på privatägd palestinsk mark. I samband med evakueringen av Amona 1/2-17 hyllade utbildningsminister Naftali Bennett bosättarna som hjältar och förkunnade att förlusten av Amona är smärtsam men det kommer att bli en fullständig annektering av hela Västbanken.

Gerald Steinberg, 18/11-2019 - Jämna Gaza med marken

Gerald Steinberg är inte en israelisk ledare utan professor vid Bar Ilan-universitetet där han har grundat universitetets program för konfliktlösning och konflikthantering. I en artikel i The Canadian Jewish News avfärdar han totalt Goldstonerapporten som avhandlade krigsbrott begångna av båda parter under Operation Cast Lead 2008, på alla punkter, men utan tillstymmelse till bevis som talade för hans sak. Tvärtom förnekade han att Israel använde sig av vit fosfor, vilket till och med är filmat, eller att israeliska styrker använde sig av palestinier som mänskliga sköldar, vilket även det är bevisat. Till detta hävdade han att Israel hade moralisk rätt att jämna hela Gaza med marken.

Man kan undra vad hans elever får lära sig när det kommer till konfliktlösning och konflikthantering.
 

Yaacov Perrin, 27/2-94 - Hyllning till massmördare

"En miljon araber är inte ens värda en judisk fingernagel."

En av de värsta massakrerna som utförts av militanta bosättare var då den Brooklynfödda Dr Goldstein med automatvapen mejade ner bedjande människor i moskén som är rest runt Patriarkernas grav, Tomb of the Patriarchs, i Hebron, en plats helig för alla tre världsreligionerna. Enligt New York Times dödades fler än 40 palestinier medan ca 150 skadades, enligt Jewish Journal var siffrorna 29 respektive 115. Dådet fördömdes världen över, även av flera israeliska ledare, men där var även de som såg förövaren som hjälte. Rabbinen (judisk förkunnare och rättslärd, min anteckning) Yaacov Perrin sa i sitt hyllningstal vid Dr Goldsteins begravning, som övermannades och dödades i samband med massakern, att "en miljon araber är inte ens värda en judisk fingernagel."

Det är inte svårt att föreställa sig hur ord som dessa påverkar medlemmar av en församling. Och vad som är än mer skrämmande är att det är just denna syn på andra människor som allt för många israeliska bosättare delar. Ett hat rättfärdigat av religiösa ledare.

Yitshak Shamir, 1/4-88 - Krossa deras huvud mot murarna

Under ett palestinskt uppror på de av Israel ockuperade områdena mot den markstöld Israel gör sig skyldig till hotade Yitshak Shamir att "krossa alla upprorsmän som gräshoppor" och fortsatte med "om någon försöker skada de fort vi bygger (på ockuperat territorium i strid mot Genèvekonventionen, min anteckning) kommer den att få sitt huvud krossat mot stenar och murar" enligt The New York Times.

Yitshak Shamir var Israels premiärminister åren 83-84 och 86-92. Han var innan staten Israels bildande medlem i terroristgruppen Irgun, och efter den lösts upp, i terroristgruppen Sternligan. Shamir var även inblandad i mordet på den brittiska ministern Lord Moyne. För svenskar är han dock mest känd för att ha beordrat mordet på Folke Bernadotte.

En intressant fotnot här är att israeliska ledare i alla tider benämnt det palestinska motståndet mot ockupationen och kolonisationen, i vilken form det än varit om så uppmanade till köpbojkott av israeliska produkter, för terrorism.

Golda Meir, 15/6-69 - Det finns inget som heter palestinier

I en intervju som publicerades 15/6-69 i Sunday Times och dagen efter i Washington Post hävdade Golda Meir, Israels premiärminister från mars -69 till -73, att "Det finns inget som heter palestinier. ... De har aldrig funnits". “There were no such things as Palestinians … It was not as though there was a Palestinian people in Palestine considering itself as a Palestinian people and we came and threw them out and took their country away from them. They did not exist.” Ett minst sagt märkligt förnekande då israeliska/judiska militära enheter med våld eller med hot om våld fördrev 700.000 - 750.000 palestinier från deras hem under det som har kommit att heta Den stora katastrofen eller Nakba. Detta förnekande är en del av myten om ett folk utan land som kom till ett land utan folk. Och när vi ändå slår hål på myter; myten om ett av Gud utsett folk som fått öknen att blomma när de i själva verket har skövlat fler än 800.000 olivträd  (1967-2015. Uppgifter före 1967 kan jag inte finna) för den palestinska befolkningen ter sig mycket märklig i ljuset av vad som skett och fortfarande sker.

David Ben-Gurion, 5/10-37 - Fördriv araberna

David Ben-Gurion, som anses som Israels fader och har flygplatsen i Tel Aviv uppkallad efter sig, skrev i ett brev den 5/10-37 att "Araberna måste fördrivas och vi skall ta deras plats." Vidare att de inte skall nöja sig med det land de blir tilldelade utan med tiden kommer Israel innefatta allt mer land. En politik som inte vikt en tum sedan dess.

David Ben-Gurion var Israels första premiärminister (48-53, 55-63)  såväl som dess första försvarsminister (48-53).