Menu
header photo

Charlie Andreasson

Human Right Defender

25/5-18   Kiel

Redan då vi kom in på tyskt vatten fanns den tyska kustbevakningen där och följde oss till vi bara vara några timmar från Kiel då de bordade oss för en helt vanlig kontroll som det hette. Jag talade med en av de tre, helt vänskapligt, och kao snart in på ärendets natur och hur ofta de bordade båtar på det här sättet. Fick några nonsensvar, det samma med man nummer två. Men man nummer tre, chefen och som kollade våra pass, sa helt öppet att det var på order av inrikesministeriet. Intressant. Inte en allt för vågad gissning att det var efter påtryckningar från någon annan nation utan att behöva nämna namnet på den nationen. Man nummer tre frågade dessutom efter de andra tre båtarna. Sedan var det en ytterst hjälpfull sjöpolis som såg till att vi kom till kaj under deras överseende och efter det den reguljära polisen som kom ombord för att kolla passen även de. Intressant med all uppmärksamhet från myndighetshåll.

Stoppet i Kiel var egentligen inget stopp med evenemang, men liksom vi var här 2015 med Marianne var där många exilpalestinier som sökte upp oss, och där blev fler möten som bara blev till. Och min kollega Matze från räddningsbåten Aquarius dök upp på kajen, kom ombord med godsaker och bjöd oss alla på en liten trevlig restaurang på kväll nummer två. Skitkul att träffa honom igen och få höra lite nyheter. Alla blev så nöjda att vi tog med honom ombord för halva resan genom kanalen. Vilket var tur för i den första slussen ville en av slussvakterna ställa till med lite bekymmer vilket hade kunnat bli problematiskt utan en tysktalande ombord. Och innan jag glömmer det. I Kiel var de första gången vi såg en israelisk flagga. Fyra pers som kom ner och ställde sig på tryggt avstånd, skanderade lite blygt och gick igen utan att någon tog någon större notis av dem.

21/5-18 Halmstad, Helsingborg och Köpenhamn

Tre hamnstopp och internetproblem. Så det får tyvärr bli en liten resumé här. Mottagandet var bra överallt, störst i Köpenhamn där det var mängder av människor som mötte upp då vi seglade in under broarna till kajen där vi ligger just nu. Musik, tal, härligt väder och underbart och generöst mottagande lyfte givetvis humöret till nya höjder. I Helsingborg tog Enhetsgruppen emot oss såsom de har gjort under våra tidigare seglatser, och det skönt att kunna luta sig mot lokalgrupper som fixar med det mesta för oss. Ickevåldsträningen som vi skulle ha haft i Köpenhamn är uppskjuten tills vidare men fler möjligheter till det kommer. Och det har slutit upp fler människor som kommer att segla med från och med nu så nu är tiden med gott om uttrymme ombord över. Svetsare har vi precis satt i arbete och en konstnär håller just nu på att måla ett verk ombord.

17/5-18   Varberg

Vad är ett besök i Varberg utan ett bad på Hotell Gästis. Och det var också vad vi blev bjudna på av den lokala Palestinagruppen och hotellägaren själv. Det är ett fattigt liv att vara aktivist men det har sina guldkanter ibland. Varberg var också första gången då vi verkligen träffade besättningarna på de andra två båtarna Mairead och den större Freedom, och stämningen är bara bra överallt. Att det inte blev mycket till möte, underhållning eller besök på båtarna är något vi inte kan göra så mycket åt, vi får helt enkelt hoppas på bättre uppslutning i Halmstad.

15/5-18 Göteborg

Göteborg och vädret är fortfarande med oss. Här var det Nakba-demonstrationen, åminnelse av 70-års dagen av den stora fördrivningen av runt 750000 människor då staten Israel bildades. Tal, musik och välönskningar där vi låg utanför operan tillsammans med segelbåtarna Mairead, efter den irländska nobelpristagaren, och Freedom, båten jag var med och seglade hem från England i vintras.

13/5-18   Fredriksstad

En stackare med "I love Israel"-T-shirt stod helt ensam utan att någon tog någon som helst notis om honom. Och varför skulle någon? Vädret var underbart där vi låg och så var människorna som kom för att besöka oss, barn ritade teckningar till oss, mat serverades, visningarna ombord avlöste varandra. Och norska LO var delarrangörer. Fantastiskt. De har dessutom antagit en bojkottresolution utan några större stridigheter inom organisationen. Så den stackars mannen i T-shirten fick stå helt ensam.

13/5-18   Oslo

Det är inte idag vi är i Oslo, det har varit. Tiden räcker inte till för att uppdatera den här bloggen som det hade behövts att göra. Hursomhelst var det ett fint mottagande i Oslo med flera band som spelade och det märks att människor i Norge är långt mer informerade om situationen i Palestina och om oss än de var 2012 när vi ar här med Estelle. Det märks också på storleken på de sedlar som släpps i bössan, en snabbt ombyggd öltunna vi fann på en ö utanför Oslo där vi har legat då vi inte legat mitt emot operahuset. Nu har vi kommit till Fredrikstad, det är fortfarande några timmar kvar till evenemangen börjar här men nu måste jag springa för att ordna med dess förberedelser.

8/5-18  Kristiansand-Oslo

En lugn seglats i sju knop med fint väder under nära ett dygn, perfekta förhållanden att börja resan med för oss sju som är ombord just nu. Visserligen kokade batterierna till 24v systemet ombord men det är just under sådana här förhållanden som det är bra att saker händer och inte senare när allt verkligen måste funka. Och det är nu som det är lätt att åtgärda problem som alltid uppstår i början. Att byta batterier var snart gjort och imorgon kommer det några hantverkare ombord för att slutföra en del annat arbete. Vi kommer att ligga i Oslo ett tag just för att fixa en del ombord men också för evenemanget på torsdag med musik och tal och grejer, och blir det lika fint väder då som idag kan det bli riktigt bra. Uppmärksamheten vi fått idag då vi legat helt inofficiellt vid en central brygga och varit klart bättre än då vi låg här med Estelle 2012 trots att hon var så iögonfallande vilket bara kan bero på att kunskapen om vad som sker i Gaza är långt större nu än då. Det bådar gott inför torsdagen.

5/5-18  Låt det bli fest i Göteborg

Den 15:e befinner vi oss i Göteborg med Al Awda tillsammans med en skönhet till segelbåt, Freedom to Gaza, samt en mindre segelbåt Falestine. Därefter kommer vi tillsammans segla till Varberg (17:e), Halmstad (18:e), Helsingborg (19:e) innan vi når Köpenhamn där segelbåten Maired som seglat via Östersjökusten ansluter. Möt upp, ha festligt och visa ditt stöd.

2/5-18   Al Awda har kastat loss

Den 6:e maj kommer jag att mönstra på den fd norska fiskebåten Al Awda, som betyder återvända, på en ort i Norge och planerar segla med under hela dess tre månader långa seglats mot Gaza. Det är tredje gången jag deltar ombord ett av Ship to Gazas fartyg i dess försök att bryta Israels folkrättsvidriga blockad av den palestinska enklaven. Skillnaden är att denna gång har jag inte varit aktiv i renoveringen av fartyget då jag varit fullt engagerad med sjöräddningsuppdrag i Medelhavet, inte heller sitter jag i någon styrgrupp eller är, som sist, ägare till fartyget. Nytt är också att vi kommer att segla med fyra båtar, förutom Al Awda tre segelbåtar under svenskt flagg. En större som kommer att segla med oss under större delen av rutten samt två mindre som kommer att gå genom Europas kanaler. Vilka hamnarna är och aktuella datum kommer att presenteras undan för undan.

Årets aktion går under namnet "A just future for Palestine" och jag önskar att så många som möjligt sluter upp i de hamnar vi kommer till, att det återigen blir de folkfester som tidigare utmärkt våra hamnstopp på de allra flesta ställen, människor som vi som har fått nog av Israels ständiga övergrepp på de mänskliga rättigheterna, som väljer att inte blunda för vad som sker. Jag kommer att skriva på den här bloggen under resans gång, och allt material samt bilder får spridas fritt. Dock har jag en blygsam förfrågan. Ni som kan tänkas slopa den där sista ölen på krogen, eller avstå bullen till fikat, är mycket välkommen att donera den summan här. Pengarna går inte till organisationen utan direkt till mig så jag kan fortsätta med det jag gör.