Menu
header photo

Charlie Andreasson

Human Right Defender

BDS - Bojkott, Desinvisteringar, Sanktioner

Att Israel inte låtit påverka sin illegala ockupations- och kolonisationspolitik av omvärldens fördömanden är tydligt. Men där finns ett sätt att tvinga Israel att uppträda som en rättsstat, något BDS-rörelsen har tagit fasta på. Bojkott. Att Israel är oroade att gå samma väg till mötes som Apartheidregimen i Sydafrika en gång gjorde är tydlig, inte minst märks det på Israels ständiga utfall mot bojkottrörelsen och försök att få andra nationer, till och med EU, att förbjuda den.

Bojkott är också ett sätt för vanliga människor att påverka till det bättre, att handla genom att INTE handla. Man behöver inte vara politiker, diplomat eller företagsledare, vi har alla makten att göra skillnad. Och det har gjorts skillnad. Det brittisk/danska säkerhetsföretaget G4S, som fått utstå mycket kritik för dess kontrakt med Israeliska fängelser där bland annat underåriga förvaras utan rättegång har efter att ha börjat förlorat kontrakt i land efter land nu beslutat att dra sig ur den israeliska marknaden. Veolia är ett annat globalt företag som tvingats gå samma väg. Där är pensionsfonder som dragit tillbaka sina investeringar. Listan kan göras lång och den blir allt längre tack vare att människor som du börjar bli uppmärksamma på vad som läggs i varukorgen. En länk till en informativ BDS-sida finner du här.

Även Palestinagrupperna har en sida med information om BDS, mycket informativ och dessutom på svenska.

Det är också lätt att ladda ner gratisappar i din telefon där du klart ser vilka produkter som bör undvikas, till och med som kan avläsa EAN-koden. streckkoden, på varorna för att härleda var varan kommer ifrån. En internetsida där du kan ladda ner en sådan app hittar du här.   Cover art Jag använder själv den appen.

En grundregel är annars att om streckkoden börjar med 972 så är den israelisk, men då många varor packas om i Europa får de därför ett europeiskt nummer, därför kan en nedladdad app vara hjälpfull.

Tillsammans gör vi skillnad.

21/6-17 Mänskliga rättigheter inget för Lars Adaktusson (KD)

Efter starka påtryckningar från bland andra Lars Adaktusson, EU-parlamentariker för KD och ordförande för Vänskapsförbundet Sverige-Israel, backar SEB från sin svarta lista där tre israeliska banker samt storföretaget HP ingår bland de 40 företag som uppsatts på den, ett beklagligt beslut. De tre bankerna finansierar bosättningar på ockuperat territorium vilket strider mot internationell rätt, dessutom fördöms bosättningarna av FN:s säkerhetsråd. HP förser israeliska checkpoints med mjukvara för registrering av palestinier, checkpoints som försvårar/omöjliggör den fria rörligheten för palestinier på sitt eget territorium vilket är ett brott mot artikel 13 i FN:s konvention om de Mänskliga Rättigheterna.

Det är tydligt att Lars Adaktusson önskar att den olagliga, militära ockupationen av territorium som inte tillhör Israel skall fortgå och kanske också utökas ännu mer, en ockupation som i år har det tvivelaktiga nöjet att fira 50 år. Hans starka kritik av företag som gör sitt för att agera i enlighet med internationella normer, i det här fallet SEB:s etiska ställningstagande, gör det extra intressant med tanke på att han också är ledamot i EU:s utskott för de Mänskliga rättigheterna. Det tycks mera vara ett arbete mot de Mänskliga Rättigheterna. Det skulle också vara intressant att få veta om Lars Adaktussons ställningstagande för och försvar av Israels folkrättsvidriga ockupation och kolonisation även delas av Kristdemokraterna.

12/6-17   SEB för upp israeliska företag på sin svarta lista

SEB har beslutat att föra upp tre israeliska banker på sin svarta lista och därmed ta bort dessa företag från sina fonder. De tre bankerna är Bank Hapoalim, Bank Leumi Le-Israel samt Mizrahi Tefahot Bank. Samtliga dessa tre är involverade i finansieringar av byggandet av bosättningar på av Israel ockuperat territorium, ett folkrättsbrott.

SEB gör detsamma med det amerikanska företaget Hewlett Packard. HP levererar teknik till israeliska checkpoints som hindrar palestinier från att röra sig fritt på sitt eget territorium i strid med FN:s konvention om de Mänskliga rättigheterna. Den israeliska krigsmaterieltillverkaren Elbit system går samma väg.

Sammanlagt är det 40 internationella storföretag som svartlistats av SEB och som hädanefter inte längre går att investera i som SEB-fondkund. Det sammanlagda värdet på dess fonder uppgår till 500 miljarder kronor så det är inte en helt betydelselös åtgärd banken gör.

Som kuriosa kan jag nämna att SEB aldrig föll från påtryckningarna 2015 från israeliskt håll att frysa mina konton.