Menu
header photo

Charlie Andreasson

Human Right Defender

BDS - Bojkott, Desinvisteringar, Sanktioner

Att Israel inte låtit påverka sin illegala ockupations- och kolonisationspolitik av omvärldens fördömanden är tydligt. Men där finns ett sätt att tvinga Israel att uppträda som en rättsstat, något BDS-rörelsen har tagit fasta på. Bojkott. Att Israel är oroade att gå samma väg till mötes som Apartheidregimen i Sydafrika en gång gjorde är tydlig, inte minst märks det på Israels ständiga utfall mot bojkottrörelsen och försök att få andra nationer, till och med EU, att förbjuda den.

Bojkott är också ett sätt för vanliga människor att påverka till det bättre, att handla genom att INTE handla. Man behöver inte vara politiker, diplomat eller företagsledare, vi har alla makten att göra skillnad. Och det har gjorts skillnad. Det brittisk/danska säkerhetsföretaget G4S, som fått utstå mycket kritik för dess kontrakt med Israeliska fängelser där bland annat underåriga förvaras utan rättegång har efter att ha börjat förlorat kontrakt i land efter land nu beslutat att dra sig ur den israeliska marknaden. Veolia är ett annat globalt företag som tvingats gå samma väg. Där är pensionsfonder som dragit tillbaka sina investeringar. Listan kan göras lång och den blir allt längre tack vare att människor som du börjar bli uppmärksamma på vad som läggs i varukorgen. En länk till en informativ BDS-sida finner du här.

Även Palestinagrupperna har en sida med information om BDS, mycket informativ och dessutom på svenska.

Det är också lätt att ladda ner gratisappar i din telefon där du klart ser vilka produkter som bör undvikas, till och med som kan avläsa EAN-koden. streckkoden, på varorna för att härleda var varan kommer ifrån. En internetsida där du kan ladda ner en sådan app hittar du här.   Cover art Jag använder själv den appen.

En grundregel är annars att om streckkoden börjar med 972 så är den israelisk, men då många varor packas om i Europa får de därför ett europeiskt nummer, därför kan en nedladdad app vara hjälpfull.

Tillsammans gör vi skillnad.