Menu
header photo

Charlie Andreasson

Human Right Defender

BDS - Bojkott, Desinvisteringar, Sanktioner

Att Israel inte låtit påverka sin illegala ockupations- och kolonisationspolitik trots omvärldens fördömanden är tydligt. Men där finns ett sätt att tvinga Israel att uppträda som en rättsstat, något BDS-rörelsen har tagit fasta på. Bojkott. Att Israel är oroade att gå samma väg till mötes som Apartheidregimen i Sydafrika en gång gjorde är tydlig, inte minst märks det på Israels ständiga utfall mot bojkottrörelsen och försök att få andra nationer, till och med EU, att förbjuda den.

Bojkott är också ett sätt för vanliga människor att påverka till det bättre, att handla genom att INTE handla. Man behöver inte vara politiker, diplomat eller företagsledare, vi har alla makten att göra skillnad. Och det har gjorts skillnad. Det brittisk/danska säkerhetsföretaget G4S, som fått utstå mycket kritik för dess kontrakt med Israeliska fängelser där bland annat underåriga förvaras utan rättegång har efter att ha börjat förlorat kontrakt i land efter land nu beslutat att dra sig ur den israeliska marknaden. Veolia är ett annat globalt företag som tvingats gå samma väg. Där är pensionsfonder som dragit tillbaka sina investeringar. Listan kan göras lång och den blir allt längre tack vare att människor som du börjar bli uppmärksamma på vad som läggs i varukorgen. En länk till en informativ BDS-sida finner du här.

Även Palestinagrupperna har en sida med information om BDS, mycket informativ och dessutom på svenska.

Det är också lätt att ladda ner gratisappar i din telefon där du klart ser vilka produkter som bör undvikas, till och med som kan avläsa EAN-koden. streckkoden, på varorna för att härleda var varan kommer ifrån. En internetsida där du kan ladda ner en sådan app hittar du här.   Cover art Jag använder själv den appen.

En grundregel är annars att om streckkoden börjar med 972 så är den israelisk, men då många varor packas om i Europa får de därför ett europeiskt nummer, därför kan en nedladdad app vara hjälpfull.

Tillsammans gör vi skillnad.

Uppmaning till folkliga sanktioner

Jag, Charlie Andreasson, uppmanar samtliga hamnarbetare runt om i världen att vägra lossa fartyg som bär last från Israel. Jag uppmanar även all personal i flyghamnar att vägra lossa fraktflyg med last från Israel. Jag uppmanar detta i solidaritetens namn för dem vars Mänskliga rättigheter förnekas av den Israeliska staten och dess militärapparat.

13/2-18   Ytterligare en motgång för anti-BDS i USA

Ett lagförslag i Massachusetts som ämnade klassa bojkott, desinvesteringar och sanktioner mot israeliska produkter och företag som rasistiskt (!) föll den åttonde februari i år, ett lagförslag som initierats av Jewish Community Relations Council i Boston. Aktivister för de mänskliga rättigheterna stred emot det absurda lagförslag vilket också föll då det stred mot amerikanarnas lagstiftade rätt till det fria ordet. Men att ett sådant märkligt lagförslag ens förs fram, och med den grunden, visar hur stressade försvarare av Israels brott är. Liknande lagförslag har dock dessvärre redan antagits i fler än 20 delstater och lagförslag som ämnar att kriminalisera bojkott mot Israeliska produkter behandlas just nu i senaten, men människorättsaktivister har fått förnyat hopp om att dessa kan dras tillbaka efter segern i Kansas för några dagar sedan då dessa lagar strider mot den inhemska grundlagen.

10/2-18   Britiskt universitet tar bort israelisk produkt

Ett brittiskt universitet, University of Manchester, plockar efter protester bort hummus av märket Sabra från sitt campus. Sabras ägare, PepsiCo och Strauss, group stödjer en ökänd militär enhet, Golani brigade, med bland annat fickpengar till dess soldater, aktiviteter, böcker och spel. Golani brigade har en historia full av brott mot de mänskliga rättigheterna, krigsbrott, mord och arresteringar av barn.

Det här är endast en delseger för BDS på universitetet i Manchester. Universitetet har en hel investeringar i bolag som Catepillar, bolag som är inblandade och tjänar pengar på de brott Israel begår mot den palestinska befolkningen. Detta är investeringar som strider mot universitetets egen policy när det gäller investeringar. Men som eleverna som pressade universitetet att plocka bort Sabras produkter säger hoppas de att detta endast var första steget.

7/2-18   Anti BDS-lag dras tillbaka i New Jersey

Den resolution som de proisraeliska lobbygrupperna Hadassah och Simon Wiesenthal center som fördömde BDS-rörelsen i New Jersey har skrotats efter påtryckningar från Mänskliga rättighetsaktivister. Enligt resolutionens författare syftar BDS-rörelsen till att hindra det judiska folkets rätt till självbestämmande, främja antisemtism och delegitimisera staten Israel. Hårda ord som syftar till att sprida rökridåer om BDS-rörelsens verkliga syfte, en ren smutskastning alltså. Men tack vara aktivister skrotades alltså resolutionen då det inte längre gick att få konsensus för en sådan resolution i staden.

5/2-18 BDS-rörelsen nominerat till Nobelpriset

Den norska stortingsledamoten (motsvarande riksdagsledamoten) Björnar Moxness har nominerat BDS-rörelsen för 2018 års Nobelpris. I nomineringen sas att valet av BDS för Nobelpriset i fred reflekterar den växande internationella solidariteten för det palestinska folkets kamp för rättvisa, värdighet och frihet från den israeliska ockupationen. Den grupp Björnar Moxness sitter i, en grupp bestående av ett antal vänsterpartier, försvarade valet av nominering med att BDS-kampanjen är en ickevåldrörelse som verkar för frihet, jämlikhet och en rättvis fred för det palestinska folket.

Stort. Men låt oss inte förvänta oss att Nobels fredspris verkligen kommer att delas ut till BDS-rörelsen. Däremot kommer det bli mycket intressant att se hur Israel och dess apologeter kommer att tackla denna nominering.

3/2-18   Israel stämmer aktivister för Lordes inställda konsert

Den israeliska advokatbyrån Shurat HaDin som står Mossad och den israeliska regeringen nära har stämt två Nya Zeeländska civilpersoner för att ha påverkat popartisten Lordes beslut att ställa in sin konsert i Tel Aviv. Enligt advokatbyrån grundar sig stämningen på att tre israeliska tonåringar påstås lida av känslomässiga skador på grund av den inställda konserten och de kräver nu tusentals dollar i ersättning.

Nej, det här är inget skämt. Absurditet draget till sitt yttersta, ja, men inget skämt. Shurat HaDin är dessutom samma byrå som försökt förmå min bank att frysa mina konton 2015. Undra om jag kan stämma dem för känslomässig skada? Men de har laglig rätt att stämma enligt en lag som skrevs 2011 i Israel som tillåter människor att stämma personer som propagerar för bojkott av Israel eller de enligt Folkrätten illegala bosättningarna. Att de skall lyckas med den här stämningen är dock föga troligt då de båda vars stämning gäller befinner sig i Nya Zeeland och då de utövade sin yttrandefrihet där. Istället är det en kraftig signal till omvärlden att det finns ett pris för att bojkotta Israel och att de tänker agera mot dem som uppmanar till bojkott.

3/2-18 Anti BDS-lag rivs upp i Kansas

Att Israel och proisraeliska lobbygrupper drivit på hårt för att förmå andra stater att göra det straffbart att uppmana till bojkott av israeliska produkter, oavsett om de produceras på ockuperad mark eller inte, har varit känt sedan länge. De har också rönt en del framgång trots dess absurditet. Kansas är en av 24 amerikanska delstater som implementerat en sådan lag där samtliga statsanställda tvingats skriva under ett kontrakt där de garanterar att de inte skall delta i någon bojkott. Men nu har en federal domare, Daniel Crabtree, hindrat Kansas från att driva ett fall mot lärarinnan Esther Koontz genom att visa på att lagen strider mot den amerikanska grundlagen.

Visst är det en märklig värld vi lever i när man via domstol försöker göra kriminella handlingar lagliga och lagföra människor för att de vägrar delta i olagliga handlingar. Men så är det också desperata handlingar från Israels sida för att skydda sitt folkrättsvidriga agerande. Mer om detta finns att läsa i Mondoweiss.

7/1-18   Massivt stöd för Lorde efter Hatkampanj

Efter att den Nya Zealändska popsångerskan Lorde beslutade att ställa in sin Tel Aviv konsert utsattes hon för en mycket ful hatkampanj där hon bland annat beskylldes för antisemitism i en helsidesannons i Washington Post bekostad av Shmuley Boteach, en försvarare av Israels olagliga bosättningspolitik och som en månad tidigare i den högerextrema sajten Breitbart tackade Donald Trump för att ha ´elektrifierat världen´ efter att ha deklarerat Jerusalem som Israels huvudstad i strid med Folkrätten. Det stöd Lorde däremot fick lät inte vänta på sig. The Guardian publicerade ett upprop från fler än hundra artister, däribland musikerna Roger Waters och Peter Gabriel, skådespelaren Viggo Mortensen och författaren och människorättsförsvararen Alice Walker, som gav henne fullt stöd för beslutet att inte uppträda i Tel Aviv med orden ´Han (Shmuley Boteach) har inget att lära artister när det kommer till Mänskliga Rättigheter. Vi motsätter oss smutskastningskampanjen för att försvara orättvisor mot palestinier och utsätta artister för påtryckningar för att de inte skall uttrycka sina samvetes röster. Vi stödjer Lordes rätt att ta ställning´.

29/12-17   Israel pumpar in miljoner för att motverka BDS

Enligt den israeliska nätupplagan av The Times of Israel har den Israeliska regeringen tagit beslut om att starta en fond för att motverka BDS-rörelsens framgångar. Fonden kommer initialt få 72 miljoner dollar varav hälften skall komma från privata donationer. Det är den hitentills största investeringen som görs för att bekämpa bojkottrörelsen vilket visar på regeringens oro och att bojkotten har rönt framgångar. Att deras mål inte endast är att motverka krafter som försöker få företag att inte investera på ockuperat område, vilket i sig är ett brott mot Folkrätten, utan även för att motverka krafter som förmår artister att inte uppträda i Israel är förståeligt då artisters beslut ofta uppmärksammas i media och för upp frågan om Israels folkrättsbrott bland kretsar som normalt bryr sig föga i dylika frågor. Frågan är bara om dessa pengar kan stoppa den boll som nu är i rullning.
 

24/12-17  Lorde ställer in konsert i Tel Aviv

Den Nya Zeeländska sångerskan Lorde ställer in sin planerade konsert i Tel Aviv efter uppmaningar från BDS-håll. Enligt den israeliska nättidningen Haarets sägs hon tacka dem som förmått henne till detta med orden "tack för att ni upplyste mig", vilket endast kan menas den situation som råder på de av Israel ockuperade territorierna. Men det är vi som skall tacka, Lorde. Vi som hoppas och arbetar för en rättvis fred.

17/11-17  Air Canada säger upp avtal med israelisk vapentillverkare

Ännu en seger för rätt och rättvisa. Ännu en seger trots Israels krigföring mot det fria ordet och mot dem som försöker utöva sin makt som konsument.

Air Canada har avslutat ett kontrakt värt tiotals miljoner dollar för underhåll av dess 34 Boeing 767-or med Israel Aerospace Industries, ett företag som väntas hamna på FN:s svarta lista över företag som profiterar på Israels olagliga ockupation av Palestinskt territorium. Så tack Air Canada, även om huvudskälet till att uppsägningen av avtalet främst kanske inte var för det israeliska företagets inblandning i folkrättsbrott utan för farhågan att det kan svärta ner ert eget namn. Det visar också på hur framgångsrik BDS-rörelsen är och att den israeliska statens krigföring mot dem som förespråkar bojkott har en förklaring.

31/10-17   FN upprättar svart lista

Det är minst sagt på tiden, och det är heller inte helt klart att det verkligen kommer att ske då starka och inflytelserika aktörer gör vad de kan för att stoppa det, men det tycks vara troligare än någonsin att FN nu äntligen kommer att upprätta en svart lista på de företag som i strid med internationell rätt profiterar på Israels folkrättsvidriga ockupation. Vi talar om en lista som kan innehålla namn på 190 företag, bland dem 60 internationella såsom Hewlett Packard, Motorola och Caterpillar. För en tid sedan försökte SEB upprätta en liknande lista men skrotade planerna efter hårt motstånd från bland andra Lars Adaktusson, en man inom Kristdemokraternas ledarskikt och som motsägelsefullt nog arbetar med just frågor som Mänskliga Rättigheter i EU-parlamentet (Se artikel nedan från 21/6). Motståndet mot FN-listan kommer givetvis vara långt mer massiv.

Men låt oss tro och hoppas att det här kommer att realiseras. En sådan lista kommer att påverka företags beslut när det gäller investeringar som cementerar Israels brott, det råder det inga tvivel om. Ett företags namn är dess största tillgång, och få det förknippat med folkrättsbrott inget dess PR-avdelning rekommenderar för att uttrycka det milt.

22/9-17   Smutskastning mot kanadensisk lärare

Den kanadensiske grundskolelärare Nadia Shoufani kan åter undervisa i sin skola i Mississauga väster om Toronto efter ett år av polisutredningar som den smutskastningskampanj med lögnaktiga anklagelser var upphov till. Upprinnelsen var det tal hon höll under en demonstration i Toronto där hon försvarade palestiniernas kamp mot ockupation och kolonisation. Det råder ingen tvekan om att den smutskastningskampanj hon utsattes för, iscensatt av de proisraeliska lobbygrupperna B´nai Brith Canada, The Center for Israel and Jewish Affairs och The Friend of Simon Wiesenthal Center Canada, hade som mål att dels förstöra hennes karriär men också att skrämma andra till tystnad om vad som sker på den av Israel ockuperade områdena En längre artikel finna att läsa i Electronic Intifada.

Den oberoende organisationen Jewish Voices som har stöttat Nadia Shoufani gratulerar henne för hennes seger över det väl koordinerade och skadliga smutskastningskampanjen, och tillägger att Shoufanis seger över de ekonomiskt starka organisationerna ger en viktig signal till det kanadensiska civilsamhället att de av oss som står upp för palestiniernas mänskliga rättigheter aldrig kommer att vika oss för trakasserier av israeliska lobbyorganisationer.

 

13/9-17   HRW konstaterar att israeliska banker vill, inte måste, stödja bosättningar

Att som det ibland hävdas, att de israeliska bankerna måste ge lån till byggandet av illegala bosättningar på ockuperad mark, är felaktigt. Det konstaterar HRW i en ny rapport. Det är istället en helt medveten strategi och möjligheter till investeringar som får dessa banker att involvera sig i brott mot Folkrätten. De tre bankerna är Bank Hapoalim, Bank Leumi Le-Israel och Mizrahi Tefahot Bank. Tidigare har bland andra United Methodist Church pension fund och den Nederländska pensionsfonden PGGM dragit tillbaka sina investeringar i de fem största israeliska bankerna på grund av dess finansieringar i bosättningar. När även svenska SE-Banken (SEB) ville dra tillbaka investeringar i företag involverade i folkrättsbrott utsattes de för så hårda påtryckningar, av bland andra Lars Adaktusson (KD), att de skrotade sin svarta lista. Med stöd av HRW:s rapport uppmanar jag alla att se över ert fondsparande så att inte även ni är med och finansierar folkrättsbrott.

4/9-17   Fackförening i Kanada stödjer BDS

Unifor, Kanadas största fackförening inom den privata sektorn och med 310.000 medlemmar, har tagit beslutet att stödja BDS. Unifor skriver att de ställer sig bakom BDS då de riktar in sig på de sektorer av Israels ekonomi och samhälle som gagnas ekonomiskt av den pågående ockupationen av palestinskt territorium, oPt. Vidare utfäster Unifor att de kommer att stödja bojkottrörelser tills Israel permanent har stoppat alla nya, och utbyggnader av befintliga, bosättningar på ockuperat territorium och inleder uppriktiga förhandlingar med palestinierna med målet att upprätta en livskraftig och sant självständig palestinsk stat. För att ge sitt ställningstalande tyngd och legitimitet poängterar de samtidigt att ICJ, International Court of Justice, har slagit fast att de israeliska bosättningarna på ockuperat territorium strider mot internationell lag och att bosättningarna tveklöst är ett hinder för fredsprocessen.

Detta är inte bara en seger för det fria ordet, för människovärde och anständighet, det är också ett mycket starkt ställningstagande då liberala och konservativa partier i Kanada fördömer all form av bojkott mot Israel. Och från inflytelserika pro-israeliska lobbyorganisationer lät inte kritiken vänta på sig utan fördömde i starka ordalag Unifors beslut, kallade det antisemitiskt (har vi hört det förut?), skamligt och att de inte har förstått komplexiteten i Israel-Palestina konflikten. Jag skulle säga att det är precis vad Unifor har gjort. Men som alltid måste ockupationens och kolonisationens försvarare skrika högt för att kunna tysta den obehagliga sanningen. 

Tack Unifor. Må fler följa ert beslut. För en bättre och mer human värld.

28/8-17   IKEA slutar anlita G4S i Jordanien

BDS skördar framgångar trots högerregeringen i Israels allt mer desperata och högljudda kamp för att få bojcottrörelsen förbjuden runt om i världen. Nu är det i Jordanien som flera företag, däribland IKEA, som slutat anlita säkerhetsföretaget G4S på grund av dess djupa involvering i de folkrättsbrott som begås av framför allt den israeliska militären.

21/6-17   Mänskliga rättigheter inget för Lars Adaktusson (KD)

Efter starka påtryckningar från bland andra Lars Adaktusson, EU-parlamentariker för KD och ordförande för Vänskapsförbundet Sverige-Israel, backar SEB från sin svarta lista där tre israeliska banker samt storföretaget HP ingår bland de 40 företag som uppsatts på den, ett beklagligt beslut. De tre bankerna finansierar bosättningar på ockuperat territorium vilket strider mot internationell rätt, dessutom fördöms bosättningarna av FN:s säkerhetsråd. HP förser israeliska checkpoints med mjukvara för registrering av palestinier, checkpoints som försvårar/omöjliggör den fria rörligheten för palestinier på sitt eget territorium vilket är ett brott mot artikel 13 i FN:s konvention om de Mänskliga Rättigheterna.

Det är tydligt att Lars Adaktusson önskar att den olagliga, militära ockupationen av territorium som inte tillhör Israel skall fortgå och kanske också utökas ännu mer, en ockupation som i år har det tvivelaktiga nöjet att fira 50 år. Hans starka kritik av företag som gör sitt för att agera i enlighet med internationella normer, i det här fallet SEB:s etiska ställningstagande, gör det extra intressant med tanke på att han också är ledamot i EU:s utskott för de Mänskliga rättigheterna. Det tycks mera vara ett arbete mot de Mänskliga Rättigheterna. Det skulle också vara intressant att få veta om Lars Adaktussons ställningstagande för och försvar av Israels folkrättsvidriga ockupation och kolonisation även delas av Kristdemokraterna.

12/6-17   SEB för upp israeliska företag på sin svarta lista

SEB har beslutat att föra upp tre israeliska banker på sin svarta lista och därmed ta bort dessa företag från sina fonder. De tre bankerna är Bank Hapoalim, Bank Leumi Le-Israel samt Mizrahi Tefahot Bank. Samtliga dessa tre är involverade i finansieringar av byggandet av bosättningar på av Israel ockuperat territorium, ett folkrättsbrott.

SEB gör detsamma med det amerikanska företaget Hewlett Packard. HP levererar teknik till israeliska checkpoints som hindrar palestinier från att röra sig fritt på sitt eget territorium i strid med FN:s konvention om de Mänskliga rättigheterna. Den israeliska krigsmaterieltillverkaren Elbit system går samma väg.

Sammanlagt är det 40 internationella storföretag som svartlistats av SEB och som hädanefter inte längre går att investera i som SEB-fondkund. Det sammanlagda värdet på dess fonder uppgår till 500 miljarder kronor så det är inte en helt betydelselös åtgärd banken gör.

Som kuriosa kan jag nämna att SEB aldrig föll från påtryckningarna 2015 från israeliskt håll att frysa mina konton.